Cleanhouse

5 | Ruimte om aan jezelf te werken

Hij is nog jong en kwam van ver, maar inmiddels heeft hij zijn leven behoorlijk op orde en volgt hij een studie. Daniël* (23) ziet in ons Leidse Cleanhouse weer toekomst. Naar eigen zeggen is hij klaar voor een volgende stap.

Het Cleanhouse is bedoeld voor mensen die minimaal een maand clean zijn van alcohol en drugs, de motivatie hebben om clean te blijven en willen werken aan hun herstel. Bewoner Daniël valt in die categorie; hij woont sinds anderhalf jaar in het Cleanhouse. Na een verslavingsverleden en een verblijf in een buitenlandse afkickkliniek, bleek het moeilijk om in Nederland zijn draai te vinden. Daniël: “Ik ben onder andere bij mijn oma in een woonwagen beland, maar dat was natuurlijk niet ideaal.” Na een verblijf in een Binnenvest-locatie in Alphen aan den Rijn bleek het Cleanhouse een oplossing. “Ik kwam hier wonen tijdens de eerste lockdown. Dat was soms best lastig, maar voor mij was het vooral belangrijk dat ik een plek had waar ik redelijk zelfstandig kon wonen en ruimte had om aan mezelf te werken. Ook goed dat je er bij een eventuele terugval niet meteen wordt uitgegooid, want dat laatste geeft veel stress. Het was hier ook niet altijd makkelijk hoor. Neem alleen al de locatie: ik woon hier in de binnenstad. Dat betekent dat je veel prikkels krijgt.’’

In het Cleanhouse kon ik zelfstandig wonen en had ik ruimte om aan mezelf te werken

Eerlijkheid, respect en vertrouwen

In het Cleanhouse (maximaal vier deelnemers per locatie) is er begeleiding van een maatschappelijk werker en een persoonlijk begeleider. Eerlijkheid, respect en vertrouwen vormen de basis voor de omgang met elkaar. Om ervoor te zorgen dat de locaties echt 'clean' blijven, worden er steekproefsgewijs urinecontroles uitgevoerd. Doel is dat bewoners binnen afzienbare tijd, in de meeste gevallen binnen twee jaar, uitstromen en op zichzelf kunnen wonen. Als het aan Daniël ligt, gaat dat lukken.

“Ik ben inmiddels op zoek naar een zelfstandige woning, alleen valt het niet mee om iets te vinden.’’

Hij zou het inmiddels wel aankunnen, hij is in anderhalf jaar gegroeid, vindt hij. “Natuurlijk is het af en toe vallen en opstaan. Wat mij heeft geholpen is dat ik – op eigen initiatief - een goede opleiding ben gaan volgen. Ik doe nu ruimtelijke vormgeving in Utrecht en zit in het tweede jaar. Hierna wil ik naar de Kunstacademie. Met mijn opleiding gaat het goed, ik heb het naar m’n zin; het geeft me ook structuur en energie.’’

x

Streng voor jezelf

Dat wil niet zeggen dat alles vanzelf gaat. Daniël heeft naar eigen zeggen veel over zichzelf geleerd. “In het begin kon ik mijn verleden moeilijk accepteren; je hebt toch een stigma dat je blijft achtervolgen, zo voelde ik dat. Ik ben perfectionistisch en hoog-sensitief en kon heel streng voor mezelf zijn, moest altijd productief zijn, altijd bezig blijven. Voorheen maakte me dat ook negatiever, heel zwart-wit. Inmiddels heb ik mezelf beter leren kennen, deze periode heb ik blijkbaar nodig gehad.’’

Ook de ondersteuning van zijn persoonlijk begeleider en maatschappelijk werker heeft Daniël inmiddels minder hard nodig. Vanuit een stabiele situatie is het makkelijker om over jezelf en je toekomst na te denken. En dan helpt het als mensen om je heen je begrijpen, snappen dat zoiets met vallen en opstaan gaat.

Het helpt als mensen om je heen je begrijpen en snappen dat dit proces met vallen en opstaan gaat

Opzoek naar hoop

Daniël: “Wat ik wel jammer vind is dat er in het Cleanhouse nog geen ervaringsdeskundigen zijn, dat zou de begeleiding nog beter maken. Wat bij mij niet werkt is als mensen politieagentje gaan spelen; ik moest leren om met vrijheid om te kunnen gaan. Ook in dit Cleanhouse is geen mens hetzelfde, het is voor iedereen de kunst om de modus te vinden die bij je past, om te leren wat voor jou werkt. Te snel oordelen over jouw situatie door een ander helpt dan niet. Zelf heb ik ook geleerd om minder snel te oordelen, ik ben nu veel zelfbewuster. En ik ben nog jong, en vooral gemotiveerd om iets van mijn leven te maken. Als je hier zit, zoek je vooral hoop.’’

 

*Daniël heet eigenlijk anders, maar hij blijft liever anoniem.

balkon Cleanhouse

Cleanhouse

Het Cleanhouse, een voor Nederlandse begrippen vrij uniek concept, is in 2015 gestart bij De Binnenvest. Rode draad is dat iemand met een verslavingsachtergrond de mogelijkheid krijgt zo zelfstandig mogelijk te wonen. Bewoners kunnen steun bij elkaar vinden en via de persoonlijke begeleiding van maatschappelijk werker en begeleider.

Sinds 2020 heeft De Binnenvest twee locaties voor een Cleanhouse. Deze bieden gezamenlijk ruimte aan maximaal acht  cliënten, die woonkamer, keuken en voorzieningen delen. De visie op Cleanhouse wordt in 2021 intern en extern nadrukkelijker uitgedragen.

Krachtwerk

Krachtwerk is een methodiek om mensen te ondersteunen in hun herstel. Het gaat daarbij om mensen die - tijdelijk of langdurig - de greep op hun bestaan kwijt zijn. In 2020 hebben methodiekcoaches van De Binnenvest alle medewerkers en stagiaires volledig getraind.

Onder de titel ‘Groeien in Krachtwerk’ stuurden onze methodiekcoaches tijdens de eerste lockdown een serie artikelen met praktijkcases intern rond. Na online besprekingen over teamkracht werden medewerkers vervolgens – waar mogelijk live – individueel getraind. Dit gebeurde aan de hand van actuele praktijksituaties.

Onder de titel ‘Groeien in Krachtwerk’ stuurden onze methodiekcoaches tijdens de eerste lockdown een serie artikelen met praktijkcases intern rond. Na online besprekingen over teamkracht werden medewerkers vervolgens – waar mogelijk live – individueel getraind. Dit gebeurde aan de hand van actuele praktijksituaties.

Insteek van de methodiek Krachtwerk is dat cliënten ontdekken wat hun eigen kracht diep van binnen is en waar die door gevoed wordt. Ook al lijkt die kracht soms ver te zoeken of diep verborgen. Met professionele hulp leren cliënten zich kwetsbaar op te stellen en zo hun kracht en balans te hervinden. Daarbij is bewustwording belangrijk, evenals het zoeken naar nieuw perspectief.